CharitySL.nl

Samen maken we de wereld een stukje mooier

KiKa Historie

Home » Blog 2021 » KiKa Historie

KiKa is tegenwoordig algemeen bekend in onderzoek naar Kinderkanker.  Maar wisten jullie ook dat deze stichting pas sinds 2002 bestaat.  Ruim 50 jaar na de oprichting van het KWF welke in 1949 is opgericht.

De stichting is opgericht om geld in te zamelen voor onderzoek naar alle vormen van Kinderkanker.

Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek in Nederland vindt plaats in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daarnaast worden er door KiKa gefinancierde onderzoeken gedaan in het Amsterdam UMC, Beatrix Kinderziekenhuis, Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Amalia Kinderziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Deze centra hebben hun onderzoeksactiviteiten op elkaar afgestemd, hierdoor dekken zij gezamenlijk een breed spectrum van kinderoncologie.

Door onderzoek te doen hopen we in de toekomst zo veel mogelijk soorten kinderkanker te kunnen genezen, dit kan alleen niet zonder jouw hulp.

Er zijn onlangs maar liefst 4 onderzoeken goedgekeurd.  Nu zal je denken dat is niet veel maar het is niet zo dat een onderzoek zomaar goedgekeurd word, hiervoor is een Wetenschappelijke Raad aangesteld die alle onderzoeksvoorstellen doorneemt en beoordeelt.

De volgende onderzoeken zijn onlangs goedgekeurd:

Minder schadelijke medicijnen: 
Een van de onderzoeken kijkt naar de mogelijkheden voor nieuwe, minder schadelijke medicijnen voor kinderen met niertumoren. Deze nieuwe medicijnen voor kinderen met niertumoren zijn hoognodig.  Een deel van de kinderen met deze tumoren heeft nog steeds een lage overlevingskans. Bovendien kan de zware therapie die momenteel bij nier tumoren wordt ingezet zorgen voor ernstige bijwerkingen op de korte en lange termijn.

Wilms tumoren: 
Een ander goedgekeurd onderzoek bekijkt hoe DNA-foutjes zorgen voor het ontstaan van deze tumor Kankerstamcellen.  Wilms tumoren zijn niertumoren die vooral bij hele kleine kinderen voorkomen. Om betere behandelmethodes te ontwikkelen is deze kennis belangrijk.

Erfelijkheidsonderzoek:
Bij dit onderzoek word nagegaan hoe men gezinnen het best kunnen ondersteunen bij keuzes over erfelijkheidsonderzoek.  Een klein deel van de kinderen met kanker heeft namelijk een erfelijke aanleg voor kanker. Er is helaas nog erg weinig bekend hoe gezinnen geholpen kunnen worden bij de keuze om een kind met kanker wel of niet genetisch te laten testen. ook is er nauwelijks onderzocht wat de impact is van het proces van breed genetisch testen op deze gezinnen.

TIL immunotherapie: 
Dit is een onderzoek naar een nieuwe vorm van therapie bij kinderen met hoog-risico neuroblastoom.  Deze kinderen hebben een zeer slechte overlevingskans.

Steun Kika,  Elke week krijgen 10 Kinderen Kanker.  25% redt het niet.
Mocht je zelf meer informatie over KiKa en genoemde onderzoeken willen lezen dan kan dit op  https://www.kika.nl/

Van 25 november 2021 tot en met 28 november 2021 houden wij ons event en zal ons team zich net als altijd voor de volle 1000% inzetten om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen, maar dat kunnen we niet alleen, hierbij hebben we jullie hulp nodig.

We houden jullie natuurlijk op deze website, via Facebook en via de Inworld groep en subscriber op de hoogte van alles rondom CharitySL.nl in Actie voor KiKa

~Josje ~

Categories: