Kinderen schuilend in de kelders van de ziekenhuizen. Artsen vrezen dat een gebrek aan behandeling zal betekenen dat de kinderen zieker worden of zelfs sterven als ze niet worden geëvacueerd. Dunne matrassen, kussens en dekens bedekken de vloeren van ondergrondse gangen terwijl het geluid van explosies en geweervuur erboven te horen is. Ouders spreken zacht tegen hun zieke kinderen en moedigen hen aan om te eten of te slapen.

14-03-2022 zijn er 25 Oekraïense kinderen met kanker en hun ouders/verzorgers aangekomen in het Prinses Máxima Centrum. In Nederland wordt hun behandeling voor kanker voortgezet.

Nu er door de oorlog een noodsituatie is ontstaan is er door Nederland hulp aan geboden. De kinderen en familie worden opgevangen in gastgezinnen en vakantiehuisjes.

De kinderen zijn tussen de nul en achttien jaar oud en hebben verschillende kankerdiagnoses.

De behandeling moet altijd gecontinueerd worden en dat gebeurd nu het niet in eigen land kan voor deze kinderen elders in Europa.

We schatten dat er op dit moment tussen de 2.000 á 3.000 kinderen actief worden behandeld voor kanker in Oekraïne“, zei Dr. A. Agulnik, directeur bij St. Jude Global in het St. Jude Children’s Hospital in Memphis, Tennessee.
Veel van de ziekenhuizen zijn getroffen door bomaanslagen of luchtaanvallen, waardoor ze patiënten naar schuilkelders hebben moeten verplaatsen“.

“Deze kinderen lijden meer omdat ze in leven moeten blijven om met de kanker te vechten – en dit gevecht kan niet wachten”

Ziekenhuizen zijn het doelwit geweest van het conflict met verschillende aanvallen op zorginstellingen die resulteerden in de dood van patiënten en gezondheidswerkers. Afgezien van deze voor de hand liggende risico’s hebben kinderen met kanker unieke gezondheidsbehoeften waardoor de situatie bijzonder precair voor hen is.

Kinderen met kanker hebben behandeling nodig met bepaalde protocollen en sequenties van medicijnen die met een specifieke frequentie moeten worden afgeleverd en de meeste van die medicijnen komen van buiten het land“, legt Agulnik uit en zegt dat er nu tekorten zijn aan zowel chemotherapie als ondersteunende zorggeneesmiddelen zoals antibiotica in Oekraïne.

De artsen gaan ondanks alles door met hun werk, ook in zulke gevaarlijke en onzekere tijden. Zodat er ook in Oekraïne geen enkel kind zal sterven aan kanker.

Stand up for children fighting against cancer.

 


Ontdek meer van CharitySL.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Tags:

Comments are closed