Helaas kent bijna iedereen wel iemand die te maken heeft gehad met kanker. Maar wat is kanker precies? En wat is het verschil tussen kanker bij volwassenen en kinderkanker?

Wat is kanker?
Er bestaan veel verschillende soorten kanker, maar alle soorten kanker hebben iets gemeenschappelijks: een fout in de celdeling.
Cellen zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Het lichaam maakt steeds nieuwe cellen aan, hiervoor deelt één cel zich tot twee nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. In een cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet delen en daar weer mee moet stoppen. Soms ontstaan er foutjes in deze informatie. Als er meerdere foutjes ontstaan, kan het gebeuren dat de cel zich blijf delen zonder te stoppen. Dan spreek je van kanker. Een groep kankercellen vormt vaak een zwelling, wat een tumor wordt genoemd

Kanker bij kinderen
Er zijn veel verschillende soorten kinderkanker. Daarnaast is de soort kanker nog verder onder te verdelen in verschillende typen met verschillende eigenschappen. Om de precieze diagnose te kunnen stellen, moet een kind met kanker daarom eerst diverse onderzoeken ondergaan.

De meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd. Bij deze vorm van kinderkanker is er sprake van een ongeremde deling van lymfocyten (een bepaald soort witte bloedcellen). Daardoor is er geen ruimte meer om gezonde bloedcellen aan te maken.

Verschil tussen kanker bij kinderen en bij volwassenen
• Het soort kanker is anders.
Sommige soorten kanker komen vooral of alleen bij kinderen voor, terwijl andere vooral of alleen bij volwassenen voorkomen. Zowel kinderen als volwassenen kunnen bijvoorbeeld leukemie krijgen. Er zijn van dit type kanker echter verschillende soorten. De meest voorkomende soort bij kinderen is acute lymfatische leukemie. Aan de andere kant komt chronische lymfatische leukemie vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

• Een kinderlichaam verschilt heel veel van- en reageert anders dan een volwassen lichaam.
Veel medicijnen zijn alleen getest bij volwassenen. De dosering van een medicijn dat aan een kind wordt gegeven, wordt vaak berekend aan de hand van het gewicht van een kind ten opzichte van het gewicht van een volwassene. Kinderen zijn echter geen kleine volwassenen. Hierdoor kunnen kinderen heel anders reageren op medicijnen dan volwassenen.

• De behandelingen en de genezingskansen zijn ook verschillend.
Het is niet zo dat een kinderlichaam minder aankan dan een volwassen lichaam. Over het algemeen kunnen kinderlichamen chemotherapie juist beter aan dan het lichaam van een volwassene. Daarom worden kinderen soms zwaarder behandeld dan volwassenen om een zo groot mogelijke kans op overleving te geven.

Behandeling van kinderkanker
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd. Dankzij resultaten van afgerond onderzoek neemt de genezingskans voor kanker bij kinderen door een succesvolle behandeling toe.

(Overgenomen van de site van KiKa)

CharitySL.nl in actie voor KiKa vind dit jaar plaats van 23 tot en met 27 november 2022

~ Judy Flower ~

Ontdek meer van CharitySL.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Comments are closed