Wanneer je kind de diagnose Kanker krijgt zul je vaak eerst volkomen verrast en verslagen zijn maar dan komen de vragen. Hoe nu verder?  Wat kan nog wel en wat niet  tijdens behandelingen en er tussen door?  Daar is gelukkig niet alleen de arts die je vragen kan beantwoorden, hij/zij is er vooral voor je kind en de medische zorg.  Voor allerlei andere vragen kun je terecht bij de VOKK = Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker.

Het is heel belangrijke om met je kind te praten. Wees eerlijk en leg uit wat je uit kunt leggen op een rustig moment eventueel bij de arts en thuis als je alle aandacht voor hem of haar hebt zonder afleidingen. Houd rekening met de leeftijd van je kind en geeft aan dat het geen straf is.  En laat weten dat je er bent als ze vragen hebben of gewoon even willen praten. Ook verdrietig zijn kan en mag.  Ook jij mag je emoties laten zien waar je kind bij is.  Wat je echter niet mag doen is dingen beloven die je niet kunt waarmaken.  Zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen voor je kind maar er zijn vaak ook nog andere familieleden. Bijvoorbeeld broers en zussen maar ook jij en je partner, opa’s en oma’s, tantes, ooms enz. Die hebben ook hun vragen, tijd en aandacht nodig.

Brussen (broers en zussen)
Doordat vaak de meeste aandacht uitgaat naar het kind met kanker moeten we vooral de Brussen niet vergeten. Zij kunnen zich ineens eenzaam, angstig of schuldig voelen, anderen zijn weer boos en opstandig of jaloers omdat ze minder aandacht krijgen. Weer anderen trekken zicht terug en keren zich in zichzelf.  En weer anderen gaan zich gedragen als een ouder en ontfermen zich over de volwassen en hun Brus.

Voor Brussen geldt hetzelfde als je zieke kind.  Praten maar vooral eerlijk zijn.  Het is niet hun schuld dat hun Brus ziek is. Ook een regelmatig bezoekje mee naar het ziekenhuis om hun Brus op te zoeken is goed  om dingen uit te kunnen leggen. Laat zien dat jij ook verdriet hebt. Laat ze verder gewoon kind zijn, school, sport, feestjes ed.  Plan ook een dag speciaal voor hun in zo weten ze dat je ze niet vergeet en dat ze net zo belangrijk zijn.

Jijzelf en je Partner
Vergeet ook vooral jezelf niet, ga ergens iets drinken met een vriendin of een stukje lopen om je hoofd leeg te maken zo ben je weer een beetje opgeladen als je weer naar het ziekenhuis gaat of zodra de andere kinderen weer thuis komen. Als je er helemaal doorheen zit schreeuw het van de daken, huil en stort even in. De volgende dag sta je weer op en ga je weer verder.

Het is al lastig met kinderen maar ook een partner kan zich verwaarloost voelen. Maak tijd voor elkaar vrij om te praten of gewoon lekker samen te zijn voor elkaar.

Heb je geen partner, kijk wie je kan helpen, met de Brussen maar ook gewoon als klankbord of om mee te gaan naar de ziekenhuis bezoeken. We zijn er om elkaar te helpen.

Als je dan toch nog met vragen blijft zitten  ga dan naar de website van de VOKK zij kunnen je de weg wijzen daar waar de arts of familie/kennissen dit niet kunnen.  Deze informatie hoe kort ook geschreven is hier afkomstig van.

https://vokk.nl/index.cfm?category=1

Charitysl.nl 2020 vind plaats op 26 November – 29 november 2020 en staat in het teken van KiKa .

 


Ontdek meer van CharitySL.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Comments are closed