CharitySL.nl

Samen maken we de wereld een stukje mooier

Wereld slaap dag, Goed slapen is belangrijk

Home » Blog 2023 » Wereld slaap dag, Goed slapen is belangrijk

Op wereld slaap dag, 17 maart 2023, was er extra aandacht voor goed slapen en wat het Máxima doet op dit gebied voor kinderen met kanker. Goede slaap is belangrijk voor je gezondheid en om je te helpen goed te functioneren in het dagelijks leven. Bij kinderen met kanker is dit extra belangrijk, omdat het slaaptekort consequenties kan hebben op het herstel. Ook kan er minder goed omgegaan worden met emoties en daardoor angst ontstaan.

Slapen in het ziekenhuis is niet bevordelijk voor de nachtrust. Gemiddeld worden de kinderen daar veertien keer per nacht wakker gemaakt door personeel dat de kamer binnenkomt of alarmen die af gaan. Gemiddeld gaat een infuuspomp vijf keer per nacht af. Dit duurt dan in totaal zo’n negen minuten. Er wordt op het moment een studie gedaan naar stille infuuspompen, waarbij het alarm niet meer in de kamer zelf afgaat.

Afgelopen zomer werd er in het Prinses Máxima Centrum een Slaapzorgpad ingericht. Wat dit doet is in verschillende stappen slaapproblemen bij kinderen met kanker analyseren en behandelen. Een keer per maand vind er een multidisciplinair overleg plaats waarin de medewerkers van het Prinses Máxima Centrum een ingewikkelde casus kunnen inbrengen. Er is dan een kinderneuroloog en -somnoloog (slaapexpert) aanwezig van SEIN, het expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde. Dit overleg zorgt niet alleen voor de ondersteuning van het individuele kind in de casus, maar voor de algemene verbetering van de slaapexpertise in het Máxima.

Makkelijk is het niet.

Bij slaapproblemen is er vaak sprake van een combinatie aan psychische en medische oorzaken. Het stressmanagement en het behouden van gezonde slaap bij zowel de kinderen als de ouders hangt hierin samen.

Meer dan de helft van de kinderen met kanker ervaart (tijdelijke) slaapproblemen, echter 18% van de kinderen ervaart dit zo ernstig dat je spreekt van een slaapstoornis. Je kan hierbij denken aan een beschadiging van de biologische klok of een verschoven slaaptime.

In het Prinses Máxima Centrum proberen ze de situatie goed te analyseren en het kind de oorzaak te laten ontdekken. Dit is geen makkelijke puzzel. Het is een vak apart. Inmiddels zijn er op de kinderoncologie veel zorgprofessionals getraind op het gebied van slaap. Om de slaapzorg verder te verbeteren is er een nieuwe richtlijn van kracht geworden in het Máxima. Dit helpt de zorgprofessionals om kortdurende slaapproblemen aan te pakken. Dit wordt ondersteund vanuit: Voeding, beweging en natuurlijk de slaap zelf. Deze aspecten van zorg kunnen het verschil maken voor de kwaliteit van leven van kinderen met kanker. Aan een behandelingsrichtlijn voor chronische slaapproblemen wordt op dit moment aan gewerkt.

Naast de lopende onderzoeken en het zorgpad in het Prinses Máxima Centrum proberen zorgprofessionals alles wat ze uit onderzoeken geleerd hebben, in de praktijk te brengen. Dit alles om slaapproblemen te voorkomen.

CharitySL.nl in actie voor KiKa editie 2023 is van 22 november 2023 tot en met 26 november 2023.

~ Wendy ~

Bron: Website Prinses Máxima Centrum

 

 

 

 

Categories: