CharitySL.nl

Samen maken we de wereld een stukje mooier

Stil water

Home » Blog 2023 » Stil water

Wat als je broertje of zusje kanker heeft? En wat doet dat met het gezin? In de EO-documentaire Stil Water zien we wat kinderkanker met een familie doet. En helaas word ook in deze documentaire duidelijk hoe hard en verdrietig het leven kan zijn.

In de film worden drie gezinnen gevolgd die aan dat lot worden overgeleverd. Waarbij ook vooral de broertjes en zusjes wordt gevraagd, wat de ziekte van een familielid met hun gezin doet.

Alle drie de verhalen raken. Maar vooral het verhaal van de 6-jarige Fien Goudswaard maakt heel wat los. In de documentaire wordt namelijk duidelijk dat zij niet kan genezen van de hersenstam kanker die zij heeft. In de documentaire komen haar ziektebed, de emoties van haar zussen en de moeilijke beslissingen van de ouders en vooral het intense verdriet voorbij.

Fien kan de kanker niet verslaan, maar de arts stelt voor om nog een vervolgbehandeling te doen. Om een paar maanden op het leven van Fien te kunnen rekken. Haar ouders weten op dat moment dat hun dochter geen 7 jaar zal worden. En wat je als kijker al vreest, gebeurt. Fien overlijdt uiteindelijk. In de documentaire komt ook palliatieve zorg in beeld, hier is niet altijd goed aandacht voor. Maar wordt steeds belangrijker gevonden.

In Stil Water krijgen we een intiem kijkje in het leven van 3 verschillende gezinnen die de ziekte kanker gemeen hebben. Hoe houd je je als gezin staande in de rollercoaster die kanker heet. Het zet niet alleen de wereld van het betreffende kind op zijn kop, maar ook het leven van broertjes, zusjes en ouders.

De film gaat niet alleen over het verdriet, maar ook over veerkracht en over liefde.

Het is met veel respect in beeld gebracht. Het raakte mij enorm en doet mij alleen maar meer motiveren om het allerbeste te doen wat we kunnen bij CharitySL.nl om nog meer aandacht en geld te vragen zodat KiKa nog meer kan doen om de overlevingskansen bij kinderen met kanker te vergroten.

Stil Water’ is een film van Simonka de Jong, en een coproductie van De Haaien en de EO, met medewerking van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Stil water kijk je hier: ↓
Stil water – 2Doc.nl

~ Petra ~

 

 

Categories: