CharitySL.nl

Samen maken we de wereld een stukje mooier

Behandeling van kinderkanker

Home » Blog 2023 » Behandeling van kinderkanker

Kinderen met kanker in Nederland worden meestal behandeld in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De meest voorkomende bahandelingen zijn chemotherapie, operatie en bestraling. Soms worden verschillende van deze methoden gecombineerd. De duur van de behandelingen hangt af van de vorm van de kanker, maar varieert van enkele dagen tot zelfs jaren.

Chemotherapie

Bij chemoterapie zorgen de medicijnen ervoor dat de kwaadaardige kankercellen zich minder snel gaan delen of dat de cellen doodgaan. Voor een zo hoog mogelijke genezingskans krijgen de meeste kinderen meerder soorten chemotherapie. Deze wordt toegediend via drankjes, pillen, een infuus, een injectie of een ruggenprik.

Helaas worden tijdens de chemotherapie ook de gezonde cellen aangevallen. Hierdoor geeft chemotherapie vaak bijwerkingen. Bijvoorbeeld de cellen die voor haargroei zorgen. Deze snel delende cellen worden tijdens chemotherapie aangetast. Dit is waarom deze therapie vaak zorgt voor haarverlies. Kinderen kunnen ook last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid en minder eetlust. Ook kunnen ze door een verminderde afweer sneller vatbaar zijn voor infecties. Kinderen krijgen hier extra medicijnen voor en soms ook bloed(plaatjes)transfusies of sondevoeding.

Bestraling

Bij bestraling, ook wel radiotherapie, worden de kankercellen aangepakt door middel van straling. Deze straling maakt het DNA in de kankercellen kapot. Wanneer DNA veel schade oploopt, kunnen de kankercellen niet meer goed delen en gaan ze dood.
Bestraling is een plaatselijke behandeling. Helaas kan deze straling ook de gezonde cellen beschadigen. Die gezonde cellen kunnen de schade meestal wel weer repareren, maar dat kost tijd. Hierdoor worden kinderen vaak moe omdat hun lichaam hard moet werken om de beschadigde cellen op te ruimen en gezonde cellen te herstellen.

Immunotherapie

Een relatief nieuwe vorm van kinderkanker behandeling is immunotherapie. Dit versterkt het immuunsysteem zodat dit kankercellen kan herkennen en vernietigen.

Ons immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers waarvan we ziek kunnen worden, zoals bacterien en virussen. Het herkent en vernietigt ook kankercellen. CAR-T celtherapie is een van de vormen van immunotherapie waarbij de eigen T-cellen van een patient wordt afgenomen. Deze soort van afweercel wordt in het laboratorium vervolgens zo bewerkt dat ze kankercellen kunnen herkennen en opruimen. De bewerkte CAR-T cellen worden via een infuur in één keer teruggegeven aan de patient waarbij deze aan het werk gaat om de kankercellen van het kind te herkennen en te vernietigen.

Met steun van KiKa worden, in het prinses Máxima Centrum, speciale nieuwe ruimtes gebouwd waarmee het Máxima zelf de CAR-T celtherapie kan gaan toepassen. Op deze manier is binnenkort de behandeling ook op grotere schaal mogelijk voor kinderen met kanker.

Stamceltransplantatie

Bij een stamceltransplantatie worden de stamcellen in het beenmerg vervangen door stamcellen van een donor. Uit deze stamcellen worden alle bloedcellen gevormd en de kwaadaardige / niet goed werkende cellen worden vervangen  door gezonde stamcellen die vervolgens kunnen helpen bij het opruimen van achtergebleven kankercellen in het lichaam. Het beenmerg is de bloedfabriek in het binnenste van de botten.

Voorafgaand aan deze transplantatie krijgt een kind een intensieve voorbehandeling van chemotherapie en/of bestraling. Deze voorbehandeling onderdrukt het beenmerg zodat er ruimte vrij komt voor de gezonde cellen van de donor. De stamcellen vinden hun weg via het bloed naar het binnenste van de botten en bouwen daar een nieuwe bloedfabriek op.

Kind vs Volwassenen en de gevolgen van behandeling

Behandlingen voor kinderkanker zijn anders dat de behandelingen van volwassenen. Niet omdat een kinderlichaam minder aankan dan een volwassen lichaam, want over het algemeen kunnen kinderlichamen chemotherapie juist beter aan dan het lichaam van een volwassene. Daarom worden kinderen soms juist zwaarder behandeld dan volwassenen om een zo groot mogelijke kans voor overleving en genezing te geven.

Helaas zijn er ook nadelen aan deze behandelingen. Ze maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct bijwerkingen ontstaan, maar ook op latere leeftijd kunnen kinderen last krijgen van de zogenaamde late effecten. Ze kunnen hier de rest van hun leven last van hebben. Sommige krijgen hartproblemen, worden doof, hebben moeite met coördinatie of raken onvruchtbaar.

Wat doet KiKa?

KiKa steunt niet alleen onderzoek naar het verhogen van de genezingskans. Ook financieren ze onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd met daarnaast verbetering in de kwaliteit van leven. Dankzij resultaten van afgeronde onderzoeken neemt de genezingskans van kanker bij kinderen door een succesvolle behandeling toe. Momenteel geneest 81% van de kinderen dankzij een betere behandeling van kanker!

Wil jij helpen om deze genezingskans nog verder te verhogen? Steun KiKa en CharitySL.nl tijdens en in aanloop naar het evenement in de laatste week van november in Second Life. Alle hulp is welkom. Dus heb je een idee, een donatie of een andere vorm van hulp? Laat het ons dan vooral weten! 

CharitySL.nl in actie voor KiKa editie 2023 is van 22 november 2023 tot en met 26 november 2023.

~ Wendy ~

Categories: